בטיולנו החודשי נבקר הפעם באתר המורשת שלנו: נחביר, היא בארי הישנה. השנה יימלאו 70 שנה לייסודו של קיבוץ בארי, ואתם מוזמנים למסע בזמן, אל הימים החלוציים ההם. בבארי של היום אנחנו זוכרים את העבר, נטועים חזק בהווה ופנינו אל העתיד
מסלול: סעו לבארי. ממש לפני השער פנו ימינה עם הכביש שעובר מצדה החיצוני של גדר הקיבוץ. התקדמו עד צומת מזלג וקחו ימינה. המשיכו בכביש עד חניון קק"ל (חניון מונגש בתוך חורשת אורנים, מקום נחמד לפיקניק), לידו נמצא אתר בארי הישנה. במקום נותרו כיום מגדל מים גבוה ובית-בטחון שבע קרבות. על רקע התפאורה ההירואית הזו, הקשיבו לסיפורם של מייסדי קיבוץ בארי.
יישובי הנגב נגאלו מבדידותם
במוצאי יום הכיפורים תש"ז 6.10.1946 עלו על הקרקע בנגב 11 קיבוצים ומושבים. המטרה היתה להיאחז באדמות הנגב, לקראת הקמת המדינה שבדרך. במבצע זה הוקמו הישובים אורים, בארי, גלאון, חצרים, כפר דרום, משמר הנגב, נבטים, נירים, קדמה, שובל ותקומה.
וכך נכתב למחרת העלייה לקרקע, בעיתון "דבר": "ארץ-ישראל נתברכה אתמול באחד-עשר ישובים עברים חדשים בשממות הנגב. עם שחר פשטו בערבות הנגב אחד-עשר מחנות מתיישבים, ופניהם מועדות להאחז בקרקע עברית של הקרן הקימת לישראל. המחנות נערכו והוכנו לכל הפרטים להיאחזות מהירה ואיתנה בקרקע, לבנין אחד-עשר ישובים עברים אשר יחיו את השממה, ירחיבו את הישוב ויהוו מקלט לאחים בתפוצות. התנופה ההתישבותית הזו היתה מלווה מתיחות מיוחדת בשעה שהמפעל הציוני עומד בפני מדיניות המתאמצת להקפיא את הישוב העברי. המתישבים עשו דרכם ללא הפרעות, הם נפגשו ברצון ע"י ערביי הסביבה. המתישבים נשאו עמהם את המטען ההכרחי הראשון. המקומות המיועדים לנקודות הישוב היו מסומנים מראש והוחל מיד בהקמת הנקודות. הוצבו גדרות, אהלים והוחל בהקמת צריפי-מגורים. המתישבים הביאו עמהם כלי עבודה להתחיל מיד בהכשרת הקרקע לעיבוד…"
אילו מילים – ואילו מעשים! ממש שומעים את משק כנפי ההיסטוריה ברקע. לאחר העלייה לקרקע המשיכו המתיישבים להתמודד עם אתגרים רבים, וידעו ימים ארוכים של עבודה קשה ותובענית, בחבל ארץ צחיח ומבודד.
נאחז בכל משלט, האמינו יום יבוא
חדורי אמונה בדרכם ומצוידים במוטיבציית-על, הם גברו על כל הקשיים ולא חשבו אפילו לוותר, גם כשנאלצו להגן בגופם על הישוב מול התקפות האויב במלחמת העצמאות. על בית-הביטחון ששרד באתר אפשר לראות עדיין את צלקות הפגזים, ובגבעה ממול משוחזרת עמדת הגנה. תוכלו לראות לידה את תעלות הקשר שחיברו בין המבנים בזמן המלחמה.
לאחר תום מלחמת העצמאות העתיק קיבוץ בארי את מיקומו 3 ק"מ מזרחה. לישוב הקבע נבחר שטח שהאדמה סביבו התאימה יותר לחקלאות, ובשנת 1950 הוקם בו גם דפוס בארי, אותו אתם מכירים היטב.
השנה קיבוץ בארי חוגג 70 שנה. גיבורי התקופה ההיא הם הורינו וסבינו, חברי הקיבוץ ומייסדיו, ואנחנו גאים להיות ממשיכי דרכם. עכשיו אתם יודעים מאיפה באה הנחישות הזו, שמאפשרת לנו לעמוד איתן ולצלוח גם זמנים לא קלים.
כשאתם מבקרים באתר בארי הישנה, דמיינו את המקום כפי שהיה ביום העלייה על הקרקע. מה היה שם אז? יותר נכון – מה לא היה שם, בנקודה הקטנה הזו, באמצע שום מקום.
ואחרי שקראתם כאן ציונות בלי מירכאות, המשיכו לטייל בסביבה. הדרכים באזור עוברות בתוך שדות חקלאיים מוריקים, והוואדיות פורחים כעת בשלל צבעים. תיהנו מהנוף, תחשבו איך התחלנו – ותדעו איך אנחנו מתכוונים גם להמשיך.
___________
> מסע אל העבר – השנים הראשונות של קיבוץ בארי בנחביר, מאת רינה הברון. סיפורונים שמתארים את החיים בישוב הקטן דאז, מומלץ לקרוא!