השימוש בפרחי בר בגינון גינות פרטיות וציבוריות הפך לאופנה אצל רבים מהגננים החובבים והמקצועיים. אופנה זו אף גברה לפני כ-3 שנים, בעקבות פרסום ספרו המקסים של מאיר שלו "גינת בר". ללא כל קשר לכתבה הזו אני ממליץ לכל מי שלא קרא את הספר לקרוא אותו. זה אינו כלל ספר שעוסק בגינון בלבד ואפשר למצוא בו גם הרבה תובנות אחרות על הגנן ועלינו כבני אדם.

סביונים בחניון רעים | צילומים: סמדר זורע־ברמק
יש יתרון גדול בשימוש בצמחי בר בגינותינו. צמחי הבר הם מקומיים שמורגלים לתנאי הסביבה בארץ ולכן מתאקלמים בקלות יחסית, הם לא דורשים טיפול מיוחד ועפי"ר גם לא תוספת של השקיה ודישון. כלומר, הם חסכוניים ועמידים והם ממלאים אותנו בגאווה פטריוטית בגלל מוצאם המקומי.
חשוב להדגיש כי העברת צמחי בר מהטבע לגינתנו מותרת רק אם מדובר בצמחי בר שאינם מוגנים.
באופן עקרוני ניתן להקים גינות שלמות שהן גינות בר או לשלב צמחי בר בין הצמחים התרבותיים שבגינתנו. את צמחי הבר ניתן לשלב בגינתנו במספר צורות:
- אפשר לזרוע זרעים שאספנו מצמחים בטבע או זרעים שקנינו במשתלות – פעולה זו צריך לעשות עד לגשמים הראשונים כלומר בעונת הסתיו ובתחילת החורף.
- אפשר לטמון פקעות ובצלים שקנינו במשתלות – גם את אלה צריך לעשות בעונת הסתיו או בתחילת החורף. מכיוון שרוב צמחי הבצל והפקעת שבטבע הם צמחים מוגנים אז סביר להניח שאת הפקעות והבצלים האלה נרכוש במשתלות.
- אפשר לשתול שתילים של צמחי בר. כאלה שקנינו במשתלות ובעיקר כאלה שנעתיק מהטבע. הפעם נתרכז בעיקר באופן הזה ונרחיב לגביו את ההסברים.
בנושא המשתלות חשוב להדגיש כי יש משתלות מיוחדות שמתמחות בשיווק צמחי בר (פקעות, בצלים, זרעים ושתילים). בשנים האחרונות ניתן גם לקנות פקעות בצלים וזרעים של צמחי בר גם במשתלות "רגילות", אם כי במבחר מצומצם יותר.

כתמה עבת-שורשים
בעונה הזו של תחילת החורף נובטים ומבצבצים מרבית צמחי הבר. כאשר אלה מגיעים לגובה של כ- 7 עד 15 ס"מ אפשר להעביר אותם מהטבע לגינתו. קיים קושי מסוים בזיהוי הצמחים המתאימים לנו ואני ממליץ להתייעץ אם מי שמכיר או להיעזר בספרי הדרכה ומגדירים.
מבחר הצמחים המתאימים הוא רב ועצום וכל אחד יוכל לבחור ממנו לפי טעמו וגודל גינתו.
את השתילים אני ממליץ להעביר בעזרת כף גננים או קלשון קטן. כדאי להוציא את השתיל עם גוש אדמה קטן ורצוי מאוד להוציא אותו מהאדמה עם השורש בשלמותו. מיד לאחר השתילה מומלץ להשקות את השתילים ולחזור על כך כמה ימים עד שמגיע גשם. חלק גדול מצחי הבר יפזרו את זרעיהם בגינתו וכך ישובו ויצמחו בה גם בשנים הבאות.
בחרתי להמליץ על כמה צמחים נפוצים וקלים לגידול:
חרצית עטורה, סביון אביבי, ציפורני חתול, לשון הפר (לסוגיה השונים), עכנאי (לסוגיו השונים), ניסנית דו-קרנית, כתמה עבת שורשים, אמיתה קיצית, גזר קיפח, תלתן ארגמני, פרג (לסוגיו השונים), נורית המלל, נירית הקמה ועוד.

חרצית עטורה

סביון אביבי

ציפורני חתול מצויות

פרג אגסני

גזר קיפח

עכנאי שרוע

תלתן ארגמני

נירית הקמה
צאו לטבע תיהנו ממנו ותמשיכו ליהנות ממנו גם בבית!